Frustrare? Scapa de ea!

Batrani care se iau de tineri prin autobuze, oameni care claxoneaza prea mult in trafic, vecini vesnic nemultumiti, ghionturi pe la cozi…cu totii experimentam lucrurile astea in fiecare zi si cu totii suntem la randul nostru “batrani” sau “vecini” s.a.m.d

In ritmul asta, dragilor, media de viata va scadea si nici macar creme miraculoase de mii de dolari nu vor mai putea astupa adanciturile de pe fetele noastre imbatranite prematur.

Sfatul meu: incetati sa fiti frustrati!

Batranii, vecinii, soferii…nu au nimic personal sau direct cu voi, pur si simplu v-ati gasit sa fiti acolo, el nefiind constient de ce face.

Sigmund Freud (un nene foarte destept , considerat parintele psihanalizei) imparte psihicul uman in 3 ipostaze:

1. SINELE – care nu este altceva decat sediul instinctelor. Aici se gasesc toate lucrurile pe care oamenii simt nevoia sa le faca. Asta este partea comuna intre noi si animale (pentru ca este singura care se regaseste la ele).

2. Supra Eul- sau vocea constiintei. Noi nu facem tot ce ne cer instinctele, datorita acestui Supra Eu, care are rol de cenzura, si asta este partea care ne face oameni si care ne deosebeste de animale.

3. Eul – este partea care se vede. Este ceea ce a ramas din Sine dupa ce a fost cenzurat de Supra Eu. Acestia suntem noi.

Acum, de unde apar frustrarile? Tocmai din cauza acestor inhibitii si cenzuri. Freud considera ca orice actiune umana are ca origine (origine, nu finalitate!!) o dorinta sexuala. Exista insa si alte pareri (Adler-dorinta de realizare). Orice lucru impiedica omul sa isi satisfaca poftele (fie ele sexuale sau de alta natura)  creeaza tensiuni. Orice frana impusa de Supra Eu este generatoare de frustrare. Aceste frustrari, se rasfrang asupra organismului, astfel ca incepem sa avem probleme de sanatate (fizica). Nu stiu cat credeti in puterea psihicului, dar asa este. Se creeaza anumite presiuni, cu precadere in zona pieptului care duc la tot felul de boli fizice (cele pe sistem nervos…ulcerul..etc).

Si cum atunci cand ii e frig incepe sa tremure, atunci cand il doare se contracta, asa si in cazul frustrarilor, organismul se apara si reactioneaza in sensul eliminarii acestora (singur si nesilit de nimeni). Si de aici: injuraturile, ghionturile, tipetele etc.

Singura vina a oamenilor astora, care ne fac viata mai grea, este ca nu constientizeaza si in loc sa apeleze la “tehnici” de eliminare a frustrarilor (sex, terapie prin ras, prin tipat-dar nu prin tipatul la alti oameni!..) se manifesta necontrolat si le creeaza si altora frustrari.

Asa ca, dragii mei, nu va mai suparati pe oameni pentru cum sunt, lasati-i in pace si treceti pe langa ei zambind, spunandu-va “uita-te la el, saracul, cat e de frustrat!:) ”

………………………………………………………………………………………………………..

Cateva “picanterii” de cultura generala…

In vremurile acelea cu jobenuri si rochii bufante, oamenii erau foarte morali, relatiile intre ei, chiar si cele de cuplu, erau foarte cordiale, si asa cum stiti ei erau foarte stricti in ceea ce priveste conduita. Nu pentru ca asa le cerea legea, cat pentru ca asa simteau din interior (Supra Eul avea o putere foarte mare). Pentru a nu innebuni cu totii, exista  o saptamana in care legile nu se aplicau. Si in acea saptamana aveai voie sa faci absolut orice, fara repercusiuni. De ce asta? Pentru ca oamenii de atunci erau constienti de efectul pe care frustrarile acumulate il pot avea.

Tot in perioada aceea, femeile se imbolnaveau de o boala care se chema “isterie”. Pentru a se vindeca, mergeau la doctor, iar acesta, le invita intr-o camera, si le lasa acolo, la un aparat care le masturba pana ajungeau la orgasm; apoi le mai chema dupa 3 luni. (Acest aparat al carui nume nu mi-l amintesc este trecut in tratatele de medicina, asa ca nu va povestesc mituri…:p)

……………………………………………………………………………………………………….

Concluzia! Haideti ca se poate!:)

5 Comments »

  1. oldschoolrocker said

    Concluzia e haisane :)).
    Oricum…isteria se trateaza cu orgasm? Asta clar nu a fost intrebare la trivia dar cu prima ocazie o propun eu :))

  2. zabear said

    cand nevoile primare ale omului nu sunt acoperite atunci apare instinctul animalic…nu fustrarea…

  3. treicuvinteaiurea said

    In primul rand ca nevoile primare sunt instincte (de supravietuire: vezi foame, sete, adapost).
    In al doilea rand, cand vorbesc de cenzura si inhibitie nu ma refer la inhibarea nevoilor primare, neaparat, si mai ales nu doar la inhibarea lor. 🙂

  4. Cristi said

    daca macar 1 pe zi ai zambii…ai vedea ca lumina e mai puternica…traficul nu este atat de intens…persoanele sunt mai frumoase…si ganduesti mai usor

    “take a chill pill” – bine o zis cine o zis cand o zis 😛

  5. viorel said

    cel mai tare topic pe care lam citit.

    ca sa scapam de frustrari trebuie sa ne reducem mai mult la SINELE si binenteles ai ocoli pe frustrati

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a comment