Trenul.

Nu ştiu ce părere au alţii (de fapt ştiu, dar parcă nu aş vrea să spun), dar mie nu mi s-a părut niciodată prea lung drumul cu trenul. Fie că am mers 2, 9 sau chiar 17 ore; singură sau însoţită, am suportat întodeauna bine aşteptarea mersului.
Somnul din tren e plin de zgâlţâituri ciudate şi vise complicate pe care nu mi le aduc niciodată aminte, dar din care mă trezesc cu sentimentul că aş vrea să le continui.

Iar filmele din fereastră sunt atât de variate încât uit să mă plictisesc de la atâta mers.

Uneori vezi câmp. O întindere oceanică de pământ, plantat sau nu; verde, galben, roşu, uneori chiar negru. Și se-ntâmplă  ca în mijlocul pustiului să se afle inoportun un om. Cu vreo traistă sau mâinile în buzunare. Mă intrigă prezenţa lui într-un loc atât de depărtat de lume. Cum a ajuns acolo? Și cât îi va lua să ajungă înapoi de unde a venit? Și în fond, de unde a venit şi ce caută?

Și satele. Adunături de case în mijlocul nimicului, în care nu-mi pot imagina că locuiesc decât bătrâni uitaţi sau vizitaţi rareori de copiii mutaţi la oraș. Sate cu case vechi şi dărăpănate sau portocalii şi termopane fac cu ochiul trenului de departe sau chiar de pe marginea căii ferate, de care le desparte o uliţă prost asfaltată. Case cu sere, viţă de vie, coteţuri de animale, găini şi wc-uri în curte. Case cu flori la ferestre şi garduri înalte sau improvizate din sârmă ruginită de ploi. Case colorate sau ridate de vreme. Case aşezate ordonat sau haotic, tăcute sau cu oameni la ferestre.

Și oraşe. Cu blocuri comuniste scunde de înălţime, străbătute de străzi colindate de maşini. Oraşele aproape pustii în care tronează falnic cupole de biserici. Blocuri cu chioşcuri la parter şi sifonării la colţ de stradă.

Și fabricile. Imense clădiri dărăpănate locuite de utilaje mari, veşnic părăsite. Foste ferme, foste depozite, foste CAP-uri, foste, foste. Peisaje dezolante ale unei istorii grele. Găsesc că e un exerciţiu interesant de imaginaţie redecorarea lor. Asta după ce-mi închipui şedinţe foto cu rochii albe de mătase ce-ar contrasta cu ruginiul fiarelor. Dar imaginea asta e deja clasică aşa că trec şi mai departe imaginându-mi case improvizate ale refugiaţilor de tot felul. Sau ale spiritelor fără linişte. Printre mărturiile vechilor obiceiuri se regăsesc şi fabrici funcţionale. Cu firma desenată enorm pe câte-un furnal sau depozit, cu câte-un fir gros de fum străpungând zarea. Oare cum ajung lucrătorii la muncă în fiecare zi? Oare înăuntrul este asemeni celor văzute la televizor?

Și gările. Mai mari sau mai mici, pline de vagoane, locomotive, şine, fire şi băncuţe de aşteptare. O atât de mare parte din timp o pierdem aşteptând că mi-e frică să încerc să fac un calcul.  Și, bineînţeles, oameni care aşteaptă. Fie să urce în tren, fie pe cineva care coboară, fie pur şi simplu pentru a contribui la continuarea mersului trenului. Gările nu sunt deloc în stare bună şi în afară de cea din Sighişoara toate prin care am trecut până acum arată trist şi înspăimântător. Nu m-aş vrea acolo noaptea deşi nu sunt sigură ce-mi face pielea de găină. Oamenii ciudaţi ai gării, animalele ce s-ar putea aciui pe acolo, întunericul, combinaţia celor trei…

Și pe fundal restul. Munţi, dealuri, piscuri goale, păduri pufoase, copaci răzleţi, ape sub formă de râuri, pârâuri, albii secate sau lacuri; orizontul colorat diferit în funcţie de timp, cerul şi el în atâtea feluri. Peisaje ce inspiră scriitori şi pictori şi ne conving că avem o ţara frumoasă, dar în care nu ştim să locuim.

Mersul cu trenul e despre aşteptare şi linişte. Aşteptarea în propria linişte ca lucrurile să se întâmple. Gândurile să te străbată, somnul să vină, trenul să ajungă la destinaţii. La care ajunge, indubitabil, deşi niciodată la timp, indiferent de planurile celor pe care îi duce.

sursa pozei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: