Recomandare #3

Utilizarea de programe software de ultimă oră şi valorificarea intranetului şi internetului în gestionarea talentelor.

Modernizarea sistemului informatic ajută la adunarea, gestionarea şi păstrarea informaţiilor şi a cunoştinţelor precum şi la urmărirea evoluţiei talentelor din organizaţie de la recrutare şi până la părăsirea organizaţiei. Exemple de programe sunt: HRIS/HRMS, Applicant Tracking System etc. De asemenea, intranetul şi internetul ajută la transmiterea rapidă a informaţiilor, element esenţial în “secolul vitezei” când informaţia se învecheşte într-un timp foarte scurt. Internetul permite accesul la informaţii şi apropierea de clienţi şi potenţialii viitori angajaţi, în timp ce intranetul permite împărtăşirea cunoştinţelor la nivel organizaţional, lucru ce instigă creativitatea şi contribuie la dezvoltarea talentelor.

*Articolul original*

Advertisements

2 Comments »

 1. Florian said

  Draga Corina,

  Către cine se adresează aceste recomandări? nu înțeleg care este publicul tău țintă!

  Îmi pare ca informațiile pe care le transmiți – dintr-o poziție pe care o bănuiesc a fi de formator – (laugh) – sunt extrem de subțiri pentru a fi recomandări către un manager. Sa fie atunci pentru tinerii profesioniști și talentați? atunci informațiile fundamentale se pot regăsi pe: http://en.wikipedia.org/wiki/Human_resource_management_system -> ar fi putut fi baza topic-ului.

  Nu cred ca “programele de ultima ora” și intranetul sunt vectori importanți în stimularea creativității, ci instrumente (deloc revoluționare, ci firești pentru vremurile noastre) prin care organizația își desfășoară, în mod uzual, operațiunile interne. Profilul comercial și organizațional al companiei definește necesarul în materie de tinere talente, asta în primul rând. Apoi, un talent se cultiva prin munca, seriozitate și maturitate (și poate chiar modestie) și reprezinta o responsabilitate personala. Din experiența mea profesionala – 4 ani consultanta în multinaționala – am observat faptul ca sunt tineri care au potențial destul de bun, însa se pierd.. cel mai des din cauza faptului ca au o atitudine deficitara: se supraevaluează, așteaptă foarte mult din partea angajatorului și, pana la urma punctez și asta, nu dau dovada de maturitate și nu prea au contact cu realitatea.

  BTW: reality check! poate nu stiati, însa, Romania în prezent are cu mult mai putin oameni de calitate, și talentați, iar aceasta tendința descrescătoare exista de mai bine de 20 de ani. Tema de acasă :)) “De ce s-a întâmplat asta?”

  Topicul deschis de către tine poate ar fi fost mai util dacă s-ar fi adresat “talentelor” în scopul de a observa punctele slabe și tari ale tinerelor talente care citesc blogul tău. Altfel, pana acum sunt doar 3 observații banale, fără impact, fie asupra organizațiilor ori cititorilor tai. In aceasta ordine de idei, cum iți evaluezi critic postările din aceasta tema, a “Recomandărilor”?

  Numai bine,
  Florian

  P.S. din partea mea ai 5 pentru articolul asta; WTF! “programe de ultima ora” si creativitatea se instiga?! 😦 iar “secolul vitezei” GUESS WHAT este prezent de 20 de ani 😀 no news here 🙂

  PACE!

 2. treicuvinteaiurea said

  Draga Florian,

  Multumesc pentru feedback-ul elaborat. 🙂
  Recomandarile se adreseaza celor care cred ca putem sa schimbam directia pantei descendente de care vorbesti si tu (in sens larg) si oamenilor ca tine (in sens restrans) – care lucreaza ca manageri, consultanti, HR-isti etc. si evident tinerilor “profesionisti si talentati”.
  E adevarat ca recomandarile vor face mai mult sens cand se vor aduna toate, primele sunt destul de generale si da, vizeaza un context ce e prezent deja de ceva timp (de aici natura nonrevolutionara), cu scopul de a alinia si acele firme ce au ramas “in urma”. In Romania, si poate vei fi de acord cu mine, nu toate IMM-urile folosesc internetul si intranetul. Sau cel putin nu asa cum ar putea/ar trebui. Ca trimit comenzi furnizorilor prin mail nu prea se cheama ca folosesc internetul. Multinationalele au lansat “trendul”, nu era o recomandare adresata lor, evident.

  De asemenea, nu ma astept sa fie primite ca venind de la un formator, avand in vedere ca impreuna cu profesorul coordonator le-am gandit pentru lucrarea mea de licenta. 🙂 (A se citi “am 22 de ani si nu foarte multa experienta in domeniu, insa o obtin treptat”). Ma astept sa fie primite ca o invitatie la discutii ce au ca focus managementul talentelor.

  In ce priveste perceptia ta despre talent sunt de acord cu tine insa as aduce completari. Valorificarea talentului este in primul rand o responsabilitate personala insa daca le lasi sa se lupte prea mult cu morile de vant talentele se pierd. Poate numarul celor ce s-au pierdut ar fi fost mai mic daca, identificate din timp, ar fi fost ajutate mai mult. Nu poti avea pretentia ca tinerii sa fie maturi dintr-o data, sau sa se fii nascut invatati. Sa stie exact ce pretentii sa aiba si cum sa se autoevalueze. Cred foarte mult ca e nevoie de crearea unui context in care talentele sa se poata dezvolta. Reality check! Programe de ultima ora exista, dar ele sunt folosite prea putin sau prea putin cum trebuie (sau la “potentialul maxim” ca sa spun asa). Chiar si in multiationale. 🙂 In ce masura multinationala in care lucrezi/ai lucrat foloseste intranetul pentru a face “share” de know-how?

  Si ca sa imi sustin afirmatia legata de cum programele “de ultima ora” pot instiga creativitatea o sa iti dau primul exemplu care mi-a venit in minte: prezi.com fata de clasica prezentare Powerpoint. Poate nu e cine stie ce la prima vedere, dar faptul ca te ajuta sa lucrezi mult mai bine cu propriile-ti idei, ca iti permite sa le conectezi in mai multe feluri poate face diferente. 🙂 Si asta e doar o chestie micuta. “Imagine the possibilities”.

  O sa retin ideea cu observarea punctelor forte si slabe ale talentelor pentru ca e interesanta. Merci pentru ea!

  Sper sa revii,
  Corina

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: