Profesor în barbut.

Priveam în gol în autobuz, când nu foarte departe de staţia la care trebuia să cobor urcă un om în vârstă. Să fii avut vreo 60 de ani. Înălţimea şi statura îi trădau un trecut de bărbat vânjos, solid, ale cărui rămăşiţe atârnau acum greoi într-o haină de piele neagră, nouă, îmbrăcată peste un pulover tricotat ponosit. În mâna dreaptă purta o geantă din cârpă în dungi colorate “curcubeic”. În stânga ducea după el un baston din lemn, vechi şi chinuit de timp şi vreme, de care însă nu se folosea, lăsându-l să-i atârne şi încurcându-l.

Urcă voios şi bine-dispus trăncănind despre vreme cu o mână de ţigani pe care îi găseşte în autobuz, probabil vecini de-ai lui, în timp ce se chinuie să se îndese într-un scaun găsit liber. Ţiganii vorbesc între ei despre una-alta, bătrânul intervine şi el în discuţie şi la următoarea staţie, înainte de a coborî unul dintre ţigani îi adresează o întrebare legată de nişte bani pe care se presupunea că i-a câştigat bătrânul. Cum era formulată exact nu aş putea spune pentru că îi părăsisem revenind la cartea abandonată pe genunchi însă răspunsul l-am auzit cât se poate de clar: “Hehe, de’atâţia ani de când joc eu barbut crezi că nu ştiu să joc? Ştiu! Cum să nu ştiu? Profesor sunt! Profesor!”, repetând, mândru, ultima propoziţie chiar dacă ţiganii coborâseră şi deja nu îl mai auzeau.

Despre faptul că bătrânii sunt mai înţelepţi s-a scris în mii de cărţi şi s-a discutat în mii de conversaţii şi puţin sunt cei care mai pun la îndoială importanţa acumulării experienţei. Experienţă ce nu se poate obţine decât prin consum de timp. Dar, oare, ne putem educa astfel şi norocul? Norocul ce ţine pur de hazard şi nu îndemânarea noastră în a ni-l face.

Sau poate vorbesc prostii şi am cunoştinţe greşite despre cum se joacă barbutul.

6 Comments »

 1. Razvan said

  Din pacate … jocurile “de noroc” sunt chiar de noroc numai pentru cei naivi … In spatele unor simple jocuri gen barbut, ruleta sau poker exista o sumedenie de tehnici de “masluire”, de “manipulare”. De exemplu cum iti explici la o ruleta ca iese singurul numar neacoperit de pe toata tabla ? Sau la barbut ca cel care “da cu zaru'” iese mereu castigator ? Poate ca trebuie sa te cam scolesti pentru asta … sa castigi mereu chiar si la alba-neagra. In spate e o magie … cativa “smecherasi” si oameni naivi.

 2. Arssura said

  La ruleta iese singurul numar “neacoperit” doar atunci cand se pariaza mult , la inceput poti fi sigur ca vei castiga , dupa ce iti dai seama ca chiar ai sanse sa castigi incepi sa joci mai mult si mai mult. Asta e firea umana intotdeauna vrem mai mult si nu stim sa ne multumim. Despre barbut nu am ce sa zic pentru ca stiu ca e o inselatorie, dar totusi jocul de poker este aproape imposibil de “masluit” cand este jucat live. Poate ca de aia in SUA pokerul este considerat sport. Nu este joc de noroc, reprezinta 50% “skill” 35% putere de convingere si 15% noroc.

 3. treicuvinteaiurea said

  Eu inteleg ce zici tu de poker, si da…unele jocuri de noroc cer mai mult decat noroc, dar eu stiam ca barbutul e ala in care pariezi un numar, dai cu zarul si speri sa iti pice. Nu asa e?:D Presupunand ca nu i-l arati pe Elvis si schimbi zarul nu e cine stie ce intimidare sau manipulare pe aici. Doar cat sa-l convingi sa mai joace pana castigi tu. Si il tot convingi “dublu sau nimic” pana ai castigat tu. Si-apoi te opresti. :))

 4. Arssura said

  Barbutul presupune 2 zaruri . Le arunci si cine da mai mult castiga . De obicei. Sunt mult mai multe “tipuri” de barbut : la duble , cine da cea mai mare dubla , la mai mare cine da mai mult , la mai mic cine da mai putin , juma-juma , braila , paran`coada , de doua ori , ia-ti un cal . Sunt o gramada :)). Depinde de “folclorul” zonei. Si da, e un fel de alba-neagra : castigi si imediat vine intrebarea : Dublu sau nimic? . Si inconstientul zice automat da , pentru ca…asa e omul :))

 5. Arssura said

  Era subconstientul nu inconstientul :)) my bad !

 6. Razvan said

  Waw aveam un prieten care a cam jucat la ruleta … peste tot au un sistem de supraveghere … ruleta stie cine a intrat pentru prima oara si cine e vechi pe-acolo … la inceput iti da sa te atraga, apoi te scoate si-ti cam pierzi echilibrul … el saracul se retragea cand trebuia, dar cand mai baga nu-i mai dadea … oricum, nu ai cum sa iesi castigator de acolo.
  La poker trebuie sa-ti cunosti bine adversarul. Norocul cred ca e mai putin important decat 15%. Daca ai bani multi castigi pe oricine … Nu prea se baga cei fara bani la pariuri mari de frica.
  Si da, subconstientul lucreaza …

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: