Aroganţa – factor antistres

Am descoperit un concept interesant. Acesta poartă denumirea de self efficacy, în traducere “credinţa unei persoane că poate face faţă unei anumite situaţii”. Conceptul, dezvoltat de Albert Bandura, aduce puţin a teoria din The Secret (aceea că gânduri pozitive atrag consecinţe pozitive), diferenţa constând în faptul că The Secret promovează legea atracţiei pe când self efficacy-ul susţine teoria conform căreia “realitatea este realitatea percepută”.

Ce înseamnă asta? Că fiecare om vede lumea în felul lui şi fiecare om are dreptate susţinând că ceea ce vede el este real. Dacă priveşti lucrurile optimist atunci realitatea este una optimistă. Aceasta este perspectiva fenomenologică a personalităţii, iar adepţii acestui curent au demonstrat ştiinţific că oamenii sunt mai puţin stresaţi atunci când trăiesc iluzia deţinerii controlului.

Ce-i cu aroganţa? Aroganţa este o purtare sfidătoare; omul arogant se crede mai presus decât ceilalţi, mai bun, mai puternic, prin urmare deţine iluzia controlului, or aceşti oameni se vor teme mai puţin de situaţiile în care intră şi vor fi mai puţin stresaţi, reuşind de cele mai multe ori să şi facă faţă mai bine respectivei situaţii, deoarece nu sunt presaţi de factorul perturbator care este stresul. Reuşind în situaţii în care alţii nu o fac, aroganţa este alimentată formându-se un cerc vicios. Greutatea constă în menţinerea aroganţei la un nivel care să nu fie deranjant pentru ceilalţi.

Dacă vreţi să o spunem mai frumos, putem afirma că aşa se întâmplă şi cu încrederea în sine, însă aceasta este ceva mai fundamentată şi de obicei presupune anumite indicii a priori. Omul a citit, s-a documentat, a exersat, a mai trecut prin situaţii similare ca amplitudine/dificultate. La aroganţi e rareori aşa.

Concluzia: puţină aroganţă nu strică, dar atât timp cât nu ne întrecem cu gluma!

Advertisements

3 Comments »

 1. leo said

  Da.

 2. molly said

  mie mi-e foarte usor sa fiu aroganta dar ma ajuta la examenu d maine dc am citit doar jumate din materie? 😀 da…si examenu e scris
  here’s hoping!!

 3. treicuvinteaiurea said

  Nu te ajuta la examenul de maine, dar te-a ajutat ca jumatatea aia de materie sa o inveti mai repede ca altii, de exemplu, neintrand in panica pe principiul “come on, I can do this”. 😕 Sau poate te ajuta doar sa nu faci riduri…

  Bafta!:D

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: