Oamenii sunt unici fiecare în parte, dar la fel.

Oamenii sunt mulţi şi de multe feluri. 12 zodii nu mai sunt demult suficiente pentru a-i categorisii cu tot cu ascendenţi sau fără. Îmi plac oamenii, ăştia mulţi, misterioşi sau transparenţi, supăraţi sau nu. Şi îmi place să mă uit la ei cum se privesc pe sine. Cum fiecare se crede mai unic decât este. Pentru că oamenii sunt diferiţi, dar au un lucru în comun: cred că ei sunt singurii aşa şi restul nu. Şi toţi ne construim propriile noastre sisteme solare în centrul cărora ne aflăm. Problema apare când crezi că sistemul tău solar este atat de “tru”, atât de super şi de adevărat încât nicio altă formă de sistem solar nu poate funcţiona, sau nu ar trebui să o facă. Şi ne formăm majorităţi şi incriminăm minorităţile, care automat ajung să se simtă şi mai super, şi mai speciale, şi mai diferite. Iar fiecare om face parte dintr-o minoritate sau mai multe.

90 60 90 chiar să fie dimensiunile ideale? Va fi nevoie de mai mult de 3 articole şi 2 prezentări de modă ca să schimbe asta, pentru că oamenii vor avea întodeauna nevoie de nişte sisteme de referinţă în care să nu se regăsească. Pentru a se simţi diferiţi. Şi dacă va avea 90 60 90, atunci va găsi altul. Şi de ce un rocker bate manelistul pentru că ascultă ce ascultă? Şi de ce credem că doar noi vedem lucruri pe care le văd mulţi alţii, care cred acelaşi lucru?

Mă fascinează extremiştii. Mă fascinează pentru că sunt atât de îndârjiţi în unicitatea lor şi în adevărurile pe care numai ei le deţin încât nu-şi mai dau seama cât de mulţi alţii sunt ca ei. La fel de îndârjiţi, asupra aceloraşi adevăruri: “toţi oamenii sunt la fel, eu sunt diferit. Eu nu gândesc ca EI”. Unde “ei” devin fiecare în parte pentru celălalt.

Oamenii sunt unici, fiecare în parte. Oamenii nu sunt diferiţi unul de celălalt.

Nu sunteţi singuri în lume! Reveniţi-vă!

Advertisements

4 Comments »

  1. Roxy Calinescu said

    Chiar ai dreptate in tot ceea ce ai scris aici, dar totusi fiecare este unic. Intr-adevar, nu atat de unic pe cat se crede fiecare…Zodiile…cica ar fi 13 acum, dar cica de fapt ar fi mult mai multe,cel putin asa sustin unii dinte oamenii de stiinta. Extremistii…mi se par niste oameni care isi pun singuri limite si isi ingradesc orice evolutie din cauza credintelor/principiilor lor…Dupa cum prea bine se observa, si mai ales in ultima perioada, lumea este mai cu fundul in sus ca niciodata.

  2. Pai unii sunt si altii nu-s. Diferentele vin din experienta si digerarea ei, sigur ca zece indivizi ce-au facut exact aceleasi lucruri, privit la aceleasi seriale, plimbat cu aceleasi vagoane de metrou vor fi foarte asemanatori. Nu toata lumea priveste la seriale si umbla cu metroul, totusi.

  3. treicuvinteaiurea said

    @Roxy Calinescu Poate daca lumea ar avea mai multe funduri le-ar intoarce pe toate!:))

    @Mircea Popescu Eu nu vorbesc despre faptul ca totii oamenii au aceeasi mancare preferata. Eu ma refer ca toti avem o mancare preferata, chiar daca e alta decat a celorlalti. Asta ne face unici, nu diferiti. (Si daca nu ai o mancare preferata, sigur ai un “altceva” pe care altcineva il va avea, chit ca nu identic cu al tau. – nu credeam ca va iesi asa abstract, dar cred ca nu e greu de inteles ce vreau sa spun :D)

  4. De ceva timp stiu poza asta si m-a amuzat mereu cand am revazut-o. Tot in zona.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: