Omeneşte despre politică

Găsim întodeauna ceva cu care să ne batem capul, să ne înmulţim ridurile, să ne dăm cu părerea şi să ne împărţim în tabere. Cum era de aşteptat alegerile au pus pe planul doi orice alt subiect. Am făcut cu toţii pronosticuri şi în final ne-am surprins pe noi înşine. La o primă vedere mi s-a părut că intelectualitatea a votat cu Băsescu, sau mai bine spus “împotriva lui Geoană”, iar prostimea cu acesta din urmă. N-am pus ghilimele deşi poate ar fi trebuit.

Fraudă sau nu, rezultatele au fost destul de apropiate cât să ne punem întrebări. Ce fel de tară suntem şi ce fel de ţară vrem?

Am trecut de la pronosticuri, la campanie pe ultima sută, la disperare, la vot şi mai apoi la analize şi şoc. Şi am început să criticăm ce nu ne convine, doar pentru că acum putem. Şi pentru că stăm pe margine, de unde e uşor să oferi indicaţii. Iar mie asta nu îmi place.

De ce ne mirăm că au contestat alegerile? Era evident că cea mai bună strategie a lor era “totul sau nimic”. Oamenii uită în 5 ani, iar scoaterea din arhivă a filmuleţelor în care ţopăie penibil, bucurându-se prematur nu va avea loc, pentru că s-a făcut asta deja. Întreaga campanie a lui Geoană, aşa penibilă cum ni s-a părut multora aproape a dat roade. Pentru că şi-au ştiut targetul şi au ştiut să facă ce face politica: să manipuleze în masă. Da, eu ştiu că filmuleţul ăla e trucat, nu e greu să îţi dai seama, dar mamaia de la ţară, cu privirea înceţoşată de bătrâneţe şi sărăcie, nu ştie. Ea aude doar cuvinte precum: Băsescu, pumn, copil, dovadă, film, trucaj, efecte speciale, blitz, layer, slowmotion. Cu care credeţi că rămâne? Ce credeţi că percepe?

Tot ce a făcut stuff-ul lui Geoană a fost să lupte să câştige. Şi asta e omeneşte, chit că ne place să acceptăm sau nu. Chit că ni se pare moral sau nu, corect sau nu. Şi acum nu ar trebui să îi arătăm cu degetul pe ei, pentru că mă îndoiesc că au gândit astfel campania din prostie, ci pe noi, cei ce am fost sau nu la vot.

Ce-ar fi să promovăm mai puţin bancurile şi glumele pe seama lor şi să pornim nişte campanii de informare a maselor. Ce-ar fi ca, încet-încet să ducem internetul şi la ţară, alături de informaţii şi să facem ca acestea să fie mai puternice decât o bucată de salam şi un pachet de făină? Ce-ar fi să îi învăţăm pe toţi, puţin câte puţin, limba care se vorbeşte în marile oraşe?

Sunt convinsă că acum, Băsescu e răul cel mai puţin rău. Dar ce o să se întâmple când i se termină mandatul? A avut 5 ani în care poate a minţit, poate a furat; urmează încă 5, în care, să fim serioşi, de unde şi cât poţi să mai furi? Dar următorul?

Problema nu e “cine conduce ţara” ci “ce ţară conduce”, iar momentan “ţara” a votat cu Geoană, cu filmuleţe trucate, cu scandal şi ţigănie.

9 Comments »

 1. Arssura said

  Am vazut o analiza pe nu stiu ce post de TV si era exact invers ;)) Se pare ca Basescu a fost votat de cei cu studii medii iar Geoana de cei cu studii elementare si superioare…Una peste alta a fost o lupta inegala in care un singur om a avut de infruntat 5 partide + posturi de Tv + moguli si totusi a castigat. E greu de acceptat de pierzatori cand practic aveau tot ce trebuie .. Sau mai bine zis, tot ce trebuie in afara de un candidat :)) Alegerile nu au avut legatura cu Geoana .. toti am votat pro sau contra Basescu. Furt? A fost bineinteles, doar traim in Romania, a fost de ambele parti. E greu sa accepti infrangerea cand stii ca ai dat sute de mii de radiouri , kilograme de faina , ulei , bani si canadiene :)) Cat despre Geoana dupa exit`poll…cu adevarat penibil :))

 2. treicuvinteaiurea said

  Daca zici tu ca studiul exista, asa o fi. :p Eu am afirmat pe ce am vazut ca se intampla in online. 🙂

 3. Arssura said

  Indiferent cine iesea nu pentru noi era bine :)) Eu aproape ca m`am gandit sa ma duc la vot in speranta ca iese Basescu pentru a fi martor la inca 5 ani de “caterinca” , “circ” , “injuraturi” , “arogante” si pana la urma ..voie buna care sunt sigur ca cu Geoana nu le`am fi avut. In 2012 oricum vine sfaristul lumii :)) asa ca sa mai radem si noi :)). Basescu merita sa conduca Romania asa cum si Romania merita sa aiba un conducator ca Basescu, dupa cum s`a intitulat “presedinte jucator” nu “presedinte jucarie” ca Geoana :))

 4. Eu said

  Din nefericire,intelectualii care l-au votat pe Base s-au lasat amagiti de asa zisa lui directie Europeana.Sunt de acord ca votandu-l pe Geoana am fi votat mogulii si alte rele capitale insa am fi ocolit cel mai mare rau pe care la indurat poporu asta si anume DICTATURA!
  Asa este,au fost 2 rele si imi permit sa te contrazic(cu argumente) si sa afirm ca l-ati ales pe cel mai mare.Un om care nesocoteste Constitutia(actul primordial al oricarei democratii),un om care isi da cuvantul de nu mai putin de 5 ori si nu si-l tine niciodata,un om care cedeaza rugamintilor unei angajate si ofera postul de sef al SIE ca pe un mizilic,un om care nu isi lasa nici macar proprii lui oameni sa lucreze(Tariceanu,Stolojan,etc etc)…un astfel de om este ,dragii mei intelectuali,un DICTATOR!
  Dar stiti ce e cel mai trist?Cel mai trist e ca inainte de data de 22 noiembrie,cineva din B.E.C. mi-a spus mai in gluma mai in serios,ca directivele sunt clare,corsarul trebuie sa cashtige.
  Acum faptul este consumat,eu va doresc sa ma insel atat eu,cat si restul celor care nu l-au votat pe mariner,si intr-adevar,sa traim bine acesti urmatori 5 ani:).
  Succes

 5. treicuvinteaiurea said

  Ma indoiesc ca, indiferent cat de dictator e/se vrea a fi el, se va ajunge la dictatura. 🙂 Sa fim seriosi, nu e asa de simplu. Sa ne calmam cu totii. :p

 6. Eu said

  Si de Dej s-au indoit unii…niste baieti verzi pana i-a macelarit pt toti…dar asta e o alta poveste:).NU se va ajunge acolo,nu la nivelul de altadata cel putin,insa intr-o oarecare masura si sub o anumita forma si faptul ca incalci Constitutia e apanajul dictaturii…

 7. mollybritish said

  da ce-ai cu bancurile? 😦 ca sunt chiar funny 🙂

 8. treicuvinteaiurea said

  Le-am auzit pe toate, ne-am distrat, gata … :)) Il transformam in noul Chuck Norris si pe urma o sa ne miram de ce e cel mai popular in sondaje!:))

 9. Corina, Intotdeauna mai este ceva de furat.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: