Clujul.

Oraş brambura în care găseşti de toate. Clădiri noi şi vechi, portocalii, albastre sau gri, aruncate toate haotic în acelaşi loc, despărţite pe alocuri de copaci, crescuţi asincron şi fără vreo direcţie. De pe feleag se poate vedea o bucată de oraş în care parcă sunt comprimate mai multe oraşe mai mici. Din mai multe locuri. Din mai multe timpuri. Şi toată harababura asta nu face decât să îţi aţâţe pofta să revii. Să o mai vezi o dată şi să încerci să o înţelegi.

Sus, urcând pe scările ascunse de frunzele toamnei, sau pe poteci încă virgine, te poţi întâni cu arici sau poţi sta la poveşti lângă un altar din piatră. Vremea nu te lasă să vezi cui îi e închinat, iar graffiti’urile ii dau un aer urbanistic şi tânăr. Metaforă a unei păduri, locul ascunde tineri şi poveşti din anotimpul mai cald sau vremi demult trecute.

Magazinele sunt închise încă de pe la orele 5 după-amiaza în weekend, dar oamenii ies cu toţii să se plimbe. Nu departe, pentru că pare că de oriunde ajungi în acelaşi loc, în acelaşi timp. Atât de variaţi ca şi stilurile arhitecturale ce îmbracă străzile, poţi vedea români, unguri, polonezi, negri, chinezi… Un cerşetor bătrân  îşi duce în spate cele 24 de pungi umplute cu greu, lăsând să treacă pe lângă el şi fără să îi vadă pe cei cinci puşti ce traversează strada şi vorbesc despre moşneagul cu mustăţi stufoase şi ascuţite de pe trotuarul alăturat.Varietate e cuvântul ce descrie cele 2 zile petrecute acolo. Varietate şi moleşeală îmbietoare.

Dacă vrei să bei ceva ai de ales dintre câteva pub-uri aflate la subsol, nu foarte bine aerisite, cu miros de fum şi familiaritate. Pentru că mulţi sunt cei ce se cunosc între ei. Fie Cola, ceai sau bere, totul ţine mai ales de companie.

I se potriveşte oraşul ca o mănuşă. Nu îmi dau seama care fură de la celălalt, dar parcă fiind acolo, lucrurile au fost altfel. Şi el s-a asigurat că-mi va lipsi. Atât el, cât şi oraşul lui.

Data viitoare merg la Cluj cu avionul. Şi voi încerca să îl descopăr şi pe din’ăuntru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: