partea întâi

E târziu şi cărţile zac pe birou sub supravegherea atentă a lămpii. El, de partea cealaltă a monitorului se zbate între nehotărâre şi sentimente pe cât de clare pe atât de contradictorii. Şi apoi o sună, pentru că literele sunt reci, iar răspunsul ce-l caută departe. Şi se întâmplă o discuţie de care ea se ferea ca pisica de apă; pentru că lucrurile sunt simple şi evidente, ora târzie, şi teama de a nu strica lucruri ce încă nu au început, puternică.

Puternic îi e zbuciumul  când vorbeşte, zâmbeşte, şi când, plin de noroi, bea bere şi mănâncă în timp ce ea-l priveşte. I-ar da o palmă. “Trezeşte-te, băiete! Eu sunt aici;  afară-i ploaie, vânt şi o poveste veche şi  uscată”. Dar nu o lasă orgoliul şi trecutul. Uneori e greu să te rupi de lucruri şi ştie foarte bine, aşa că-l înţelege şi aşteaptă.

Aşteaptă să înceapă următoarea melodie. Plouă torenţial, dar mulţimii nu îi pasă. Acolo sus pe scenă se întâmplă başii şi tobele, iar ei trăiesc cu toţii momentul de parcă ar fi ultimul acord al trupei preferate. Sar, cântă, strigă, se ţin de mână, se privesc şi se sărută. Şi pare că totul se întâmplă pentru ei, deşi melodia nu-i ajută. Şi lucrurile devin din nou simple, depărtându-se de tot ce ar putea să meargă rău.

Rău e să fii o insectă cicălitoare sau un ţânţar înfometat ce găseşte de cuviinţă să deranjeze 14 minute fix de linişte şi de acel împreună. Şi pielea ei se alintă sub mângâierea mâinii lui, iarba tresare, copacul se clatină, buzele …

Buzele îşi lasă amprenta pe marginea cănii în timp ce sunetele poposesc lin în încăpere. Rezultat al unei alinieri a planetelor, muzica din surdină se asortează perfect cu dungile colorate ale tricoului şi degetele de la picioare ascunse sub cearceaf. Dar ei nu o mai aud. Vorbesc despre copilării şi nimic şi se descoperă. Până cand adorm. Ea prea adânc pentru a mai simţi zbuciumul lui, el prea profund pentru a mai simţi zbuciumul ei. “Suntem chiar aici?” par să viseze, iar dimineaţa nu întârzie cu răspunsul. Duminica e leneşă şi-n viaţa ei se-aşterne încet-încet calmul.

Calmul ce trona noaptea se dezlănţuie în miscări necalculate într-un loc prea strâmt pentru dansul lor. Şi se feresc să fie prea împreună pentru a nu stârni melancolii. Dar totul e cu atât mai incitant…şi berile altora ce cad în urma lor şi blitz-ul aparatului şi sărutările furate şi…

Şi gura ei nu tace, vorbeşte prea mult despre lucruri pe care poate el n-ar vrea să le-audă, dar care ar trebui să-l liniştească. Zăpăcită în propria-i nebunie nu ştie cum să o ia de la capăt, nu ştie cât de multă ar trebui să fie, sau cât de puţine să arate. Iar el pare atât de hotărât şi totuşi atât de presat. Şi asta n-o ajută. Dar lucrurile curg, fără devieri prea mari, fără revărsări din matcă; iar castorii nu reuşesc să construiască baraje prea puternice, pentru că vremurile sunt altele, trecutul departe şi perspectivele râului…infinite.

Infinit de mare lacul pentru un oraş atât de mic. “Merită toată distanţa asta?” Şi ea fuge şi pare să nu înţeleagă, deşi probabil ştie din’aintea lui. “De ce el? De ce acum? De ce aşa?” şi nu se poate hotărî. Cu fiecare pas se naşte un alt argument demontat de un altul şi un altul şi un altul, până când parcul hotărăşte să se termine. Şi ea şi-a aflat răspunsul şi el nu a cedat distanţei, dialogului sau jocului amăgitor al fetei obosite de lângă el.

El şi ea, pizza şi lac, agitaţie şi zgomot, ceai, un trandafir alb şi peste tot pe unde merg mai lasă o parte din distanţa dintre ei.

Ea.

1 Comment »

  1. acttorul said

    U de la utopic, A de la admirabil.. UA ! Superb, imi place. Ma inclin

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: