Renuntare inteligenta…

Se poate ca ceea ce urmeaza sa va spun sa o ganditi deja sau sa o mai fi auzit-o, dar repetitia e mama invataturii.

Este unul din acele lucruri care te ajuta sa zambesti mai mult, sa ierti mai rar, pentru ca nu va mai fi nevoie, si sa iti straluceasca ochii. Este unul din acele lucruri care se obtin greu, dar odata obtinute raman pentru totdeauna, sperie conflictele si indeparteaza frustrarea. Este acel lucru care facut atunci cand trebuie, in cantitatea care trebuie, facut inteligent, te ajuta sa dormi mai adanc.

Am sa va spun despre ce vorbesc, apoi am sa va spun de ce e atat de greu cand poate fi atat de simplu, am sa schitez ce cred ca trebuie facut si apoi am sa va las sa il experimentati constient.

COMPROMÍS1, compromisuri, s.n. Înţelegere, acord bazat pe cedări reciproce; concesie.

De ce e atat de greu sa facem compromisuri? De’asta! Pentru ca oamenii sunt egoisti si orgoliosi si se zbat pentru a le fi bine. De ce? Pentru ca intregul creier uman este construit in jurul creierului primitiv, adica locul in care ne sunt conservate instinctele – este ceea ce ne aseamana cu animalele. Si stim cu totii despre instinctul de supravietuire al animalelor, cum functioneaza, la ce nivel, cu ce putere…

Diferenta e ca noi avem ceva in plus, constiinta, si folosindu-ne de ea putem face minuni pentru noi insine. Asadar, ce e cu lectia de biologie si compromisul? Avem capacitatea sa luam decizii inteligente, sa renuntam la anumite lucruri in schimbul altora pentru a ne fi bine. E important sa acceptam ca nu putem fi intodeauna cei mai tari si ca ne e mai bine, daca unoeri ii lasam pe altii. Uneori nu castigi nimic doar avand ultimul cuvant sau pedepsind pe cineva la nesfarsit sau tinandu-te de o idee doar pentru ca iti e prea frica ca vei fi judecat cand recunosti ca ai gresit. Exemplele nu sunt de ajuns, dar din definitie va extrageti singuri altele.

Cel mai destept cedeaza primul…pentru ca cel destept isi stie interesul, pentru ca si-a calculat corect raportul efort/efect si acesta a iesit subunitar.

Ce e de facut? Nu trebuie sa iti calci pe orgoliu, nu trebuie sa ajungi sclavul nimanui, nu trebuie sa renunti la ceva ce vrei, trebuie doar sa faci ceea ce stii cel mai bine: sa iti fie bine. Analizeaza ce vrei mai mult si concentreaza-te asupra acelui lucru. Ceea ce pentru tine poate insemna putin pentru un altul poate insemna mult, asa ca da-i lui ce are nevoie mai mult si atunci vei primi si tu in schimb ce ai nevoie. Pare pura teorie, dar luati un exemplu personal si o sa intelegeti.

Asadar, constientizati ce aveti nevoie si ce puteti oferi in schimb, treceti peste copilarii si acceptati compromisuri!

Va doresc un somn si mai bun de’acum incolo!:)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: