Oamenii au şi ei antivirusul lor…

Oamenii sunt mulţimi. Sunt mulţimi de oase, de muşchi, de substanţe, de elemente din tabelul lui Mendeleev, de concepţii, de principii, de credinţe,  de acţiuni…toate înglobate într-o singură interfaţă.

Oamenii sunt sisteme. Şi ca orice sistem au intrări, ieşiri, fluxuri, funcţii, dar şi bug-uri şi erori. Şi ca orice sistem, indiferent cât de complex sau nu, indiferent cât de expert sau nu şi oamenii au nevoie de reset-uri…restartări.

Nu contează cât de bine o duci, câţi prieteni ai, câţi bani îţi permiţi să cheltui sau cât sex faci…toate lucrurile mici, cărora nu le dai atenţie se vor aduna şi se vor întoarce la un moment dat împotriva ta. De la lucruri simple, cum ar fii faptul că ai pierdut autobuzul la preţ de câteva secunde deşi nu te grăbeai, că cineva ţi-a tăiat calea în trafic, până la faptul că ai pierdut un cercel, sau mâncarea nu ţi-a ieşit destul de bine şi ajungând la refuzuri pe care le-ai primit, feedback-uri negative, accidente sau alte lucruri mai grave, toate se adună la un moment dat şi umplu acel pahar pe care îl avem cu toţii ascuns undeva adânc în fiecare dintre noi. Şi apoi, inevitabil: picătura! Picătura aia care umple paharul; picătura ce poate însemna ruptul unei unghii sau pierderea locului de muncă, nu contează. Şi atunci ai nevoie să ţipi, să plângi… ai nevoie să goleşti paharul şi ai nevoie de răbdare, de înţelegere, de cineva care să fie acolo, pentru a goli paharul mai repede…

E groaznic că nu putem înţelege lucrurile astea! Dragilor, nu e vorba doar de unghia ruptă. Nu e niciodată vorba doar de asta. De ce avem nevoie? De cineva care să ne ţină  în braţe, să ne mângâie pe păr sau doar să fie în asentimentul nostru. “Uite! Dacă mama nu insista să spăl farfuria aia atunci pun pariu că nu mi se rupea nenorocita asta de unghie pe care m-am chinuit să o cresc!”, “Aşa e! Off, ştiu cum e! Dar hai să încercăm să ne calmăm!”

Când dai ochii peste cap şi-ţi spui că “iar începe”, uiţi că şi tu faci la fel. Eşti ca un părinte care a uitat că şi el a fost copil. Dacă îi spui “Calmează-te! Ce faci atâta caz pentru o unghie?” e ca şi când dai skip formatării de care sistemul are atâta nevoie. El va porni, dar cu şi mai multe probleme. Se va adapta, dar pe termen lung va fii mai rău! Oamenii au nevoie să se descarce!

Fii pentru puţin timp în asentimentul lui, ajută-l pe el şi te ajuţi şi pe tine. Creează un rapport (şi da, cu doi de P)! În momentul în care intri în starea lui, vei putea să îl conduci, să îl ghidezi, vei putea să îl calmezi. Şi la rândul lui el va face la fel când tu vei avea nevoie. Sistemul ştie ce să facă pentru a-şi reveni, dar e nevoie de cineva care să fie acolo şi să apese pe buton! Cineva care să mai apese enter din când în când.

Am mai vorbit despre frustrări. E important să le evităm, dar e normal să le avem. Şi la fel de normal e ca organismul să se apere. Avem cu toţii dreptul, ca din când în când, să plângem, să strigăm, să ţipăm şi să avem impresia că s-au abătut asupra noastră toate problemele Universului.

Suntem cu toţii la fel. Diferă doar antivirusul pe care îl folosim si felul în care ştim să o facem! Voi sunteţi conştienţi că îl aveţi? Sunteţi conştienţi de când, cât şi cum îl folosiţi? Îi recunoaşteţi pe alţii când o fac?  Îi înţelegeţi? Think about that!:)

Când o să înţelegem că suntem oameni, atunci vom fi oameni cu adevărat.

3 Comments »

 1. Ivan said

  te gandesti mult inainte sa scrii? 😛

 2. treicuvinteaiurea said

  @Ivan Asta e feedback pozitiv sau negativ?:))

 3. Ivan said

  Pozitiv clar, e bine totuşi că am apucat să-l citesc acum, după primul “re:” ;))
  Interesant modul de gândire, dar ştii că de cele mai multe ori critic, şi nu apreciez…dar o să fac o mică excepţie acum.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: