Management vs. Leadership

Nouă, românilor, ne place tare mult ca lucrurile să sune bine, ne plac lucrurile pompoase şi cele care spun mai multe decât înseamnă.

Mai mult, cu toţii ne pricepem la împărţit sfaturi si datul cu părerea. Cu toţii am putea să facem mai bine decât celalalt dacă „aş fi eu în locul lui”, cu toţii am fi buni manageri. Da, da, pentru ca managerul e ăla care dă ordine, care îşi dă cu părerea când vrea şi a cărui părere contează, el e şeful! E şeful, şi ca oricărui şef îi pasă doar de intersele lui…el mănâncă tot caşcavalul, iar românii sunt mari iubitori de caşcaval, mai ales acum, în criză.

Hehe, spune-i românului că e Assistent manager şi nu secretară şi o să muncească mai mulţumit şi poate cu mai mult spor. Foloseşte în organigramă denumiri cât mai lungi şi mai complicate şi atunci o să adopte o atitudine mai importantă, o să-şi trateze sarcinile si atribuţiile cu mai multă seriozitate, pentru că aşa se cere când eşti assistent manager.. „nu e ca şi când aş fi o biată secretară, la noi aici se munceşte, facem treabă serioasă, nu ca la Xulesc în firmă”.

Eeei, şi cu toţii vrem să fim manageri, pentru că să fii manager înseamnă să stai într-un birou spaţios, pe un scaun confortabil, să îţi laşi mâzgăleala pe câte o foaie pe care ţi-o mai aduce secretara din când în când, o dată cu cafeaua! Toţi vrem să fim manageri!

Dragilor, habar nu aveţi voi cât de groase sunt manualele de management. Managementul se scientizează, a devenit mai mult decât o „artă”. Să iei decizii nu e atât de uşor pe cât pare, să faci analize, statistici, cercetări, calcule…să ţii cont şi de una, şi de alta…intuiţia nu mai e demult de ajuns, iar criza asta va fi pentru manageri ca strecurătoarea pentru cafeaua la ibric – ce e bun merge mai departe, ce nu e bun…ei bine, nu stiu dacă zaţul de cafea se reciclează.

Bun, deci managerul e nenea ăla sau tanti aia, care după ce face ce are de facut, ia decizii pe care ceilalţi trebuie să le respecte, pentru că dacă cineva nu le respectă nu îşi mai primeşte felicitarea de sărbători, prima, maşina de serviciu, eventual salariul. Şi vrei-nu vrei, eşti obligat să faci ce ţi se cere, indiferent că e bine sau nu, pentru că în Codul Muncii spune că, o dată cu încheierea contractului de muncă, între angajator şi angajat se stabileşte un raport de subordonare (nu analizăm acum şi ce iese din sfera legalului). Şi în momentul ăla, cu toţii vrem să fim în locul şefului – să dăm, nu să primim.

De ce, în schimb,  nu vrea să fie nimeni leader? De ce nici măcar managerii nu încearcă să fie leaderi?Aaa, ce sunt leaderii? Sunt persoanele alea pe care le respecţi nu pentru că îţi poate tăia din salariu ci pentru ceea ce sunt şi pentru că pur şi simplu asta simţi că trebuie să faci. Leaderii sunt cei care ştiu să se poarte cu oamenii, care ştiu că lui Ion ii place să i se spună că a făcut o treabă bună ca data viitoare să facă una şi mai şi, pe când Gheorghe preferă să îi plăteşti cafeaua zilnic ca să lucreze mai bine. Leaderul e cel care ştie să motiveze, cel care se face auzit şi ascultat fără să ridice tonul sau să dea cu pumnu-n masă şi care se impune în faţa angajaţilor fără să apeleze la constrângeri. Leaderul e cel cu care vrei să semeni şi nu cel în al cărui loc vrei să fii. Leaderul e un manager al secolului viitor.

Dăm mereu vina pe sistem pentru tot ce ni se întamplă, dăm mereu vina pe şefi, crezând că noi am face mai bine dacă am fi în locul lor. Treaba mişto să fii leader? Iei decizii consultându-ţi angajaţii şi le câştigi simpatia într’atât încât să spună „a greşi e omeneşte, hai să vedem cum o dregem”.

Aşadar, avem nevoie de oameni! Se bagă cineva?

7 Comments »

 1. euuu said

  cred ca ai fost inspirata sa scrii pe aceasta tema datorita sesiunii..ai cuplat aici aproape toate materiile de la MAN :)) bravo…a iesit totusi ceva

 2. hoinaru said

  liderii nu se fac, ci se nasc 🙂

 3. […] Leadership . January 27, 2009. Nouă, românilor, ne place tare mult ca lucrurile să sune bine, ne plac lucrurile pompoase şi cele care spun mai multe decât înseamnă. Mai mult, cu toţii ne pricepem la împărţit sfaturi si datul cu părerea. …$anchor_text[$anchor_choice] […]

 4. MooNy said

  Hm.. asta e tema unui studiu care trebuie sa il fac chiar acum… ASE cumva?

 5. treicuvinteaiurea said

  @ MooNy: Si ASE..:P
  Spor cu studiul!

 6. MooNy said

  Aoleu, ca spor fuse!
  Am facut un proiect sa se linga doamna Armenia pe des`te. Oricum, foarte bun postul!

 7. treicuvinteaiurea said

  @MooNy Hehe, ma bucur!:)) Si merci de feedback!:)

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: